Therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen (TEK) worden ingezet bij patiënten met een chronische oedeemproblematiek. TEK worden door zorgverzekeraars gezien als het voornaamste compressiehulpmiddel voor het compenseren van chronisch functieverlies van bloed- en/of lymfevaten.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over steunkousen. Dat is officieel geen goede benaming. Steunkousen zijn vrij verkrijbaar en worden alleen in drukklasse 1 uitgevoerd. Een TEK is een medisch hulpmiddel en moet aangemeten worden door een daarvoor opgeleide zorgprofessional. Wij werken hiervoor samen met fysio-oedeemtherapeuten, huidtherapeuten en bandagisten.

Binnen het TEK assortiment zijn er zeer veel mogelijkheden. Er zijn verschillende materialen, lengtes, drukklassen, opties, kleuren en merken. De beste keuze voor uw patiënt hangt af van verschillende factoren. In onze basiscursus leert u hoe u kiest voor de juiste kous.

Rondbrei en vlakbrei

Tussen rond- en vlakbreikousen zitten grote verschillen. Vlakbreikousen hebben een naad aan de achterkant, het materiaal is dikker en de weerstand is hoger dan dat van een rondbreikous.
Vlakbreikousen worden veelal ingezet bij patiënten met lymfoedeem of een fors veneus oedeem. De weerstand die de vlakbreikous geeft is bestand tegen eventuele toename van het oedeem.
Rondbrei is dunner, heeft geen naad en dit materiaal rekt veel meer uit. Deze kousen zijn met name geschikt voor patiënten met een veneuze problematiek.

TEK

Confectie en maatwerk

Het uitgangspunt is om confectie kousen te leveren. Confectie heeft namelijk veel voordelen. Het minder gevoelig voor maatfouten, het wordt sneller geleverd en de kosten zijn lager. De kwaliteit en werking van de kous is gelijk aan dat van maatwerk kousen. Alleen bij sterk afwijkende lichaamsvormen wordt er een maatwerkkous geleverd. 

Drukklasse

Onderstaand het overzicht van drukklassen zoals we deze in Nederland kennen. Vanaf drukklasse 2 is er vergoeding van de zorgverzekeraar mogelijk.

 

Klasse indeling TEK

Lengtes

Met name beenkousen zijn in verschillende lengtematen te verkrijgen. Het meest gebruikelijke zijn de AD kousen (tot de knie). Alleen als de problematiek zich uitstrekt naar de bovenbenen is het zinvol om een langere kous in te zetten. U kunt dan kiezen voor een AG kous (tot en met het bovenbeen) of een panty (AT).

Daarnaast zijn er ook armkousen (CG) te verkrijgen, met of zonder handschoen (AC1).

Merken

U kunt zelf kiezen welk merk elastische kousen u gaat aanmeten. Het assortiment van de fabrikant is vaak uitgebreid en de mogelijkheden divers. Het is daarom verstandig om te starten met niet meer dan twee merken die elkaar qua assortiment aanvullen. Gaandeweg komt u erachter wat u eventueel nog mist in het assortiment en kunt u gaan kijken welke fabrikant dit aanbiedt. Uiteraard kunnen wij u hierin adviseren.

Blackpepper