Aan/uittrekhulpmiddelen

Het aan/uittrekken van een (strakke) elastische kous kan een hele opgave zijn. Gelukkig zijn er relatief eenvoudige hulpmiddelen beschikbaar. We maken een onderscheid in de soft hulpmiddelen (glijzakken) en armverlengende aan/uittrekhulpmiddelen, zoals de Dressbuddy en de Steve+.

In onze basiscursus besteden we ook aandacht aan de verschillende aan/uittrekhulpmiddelen.

Armverlengde aan/uittrekhulpmiddelen

Patiënten met een beperking in bewegelijkheid (niet bij de voeten kunnen komen) en/of kracht (onvoldoende kracht in de handen om de kous over de voet te trekken) kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van een armverlengend hulpmiddel. Voorwaarde voor vergoeding is dat de patiënt met het hulpmiddel zelfstandig de kousen kan aan en/of uittrekken waardoor eventuele thuiszorg vervalt. Er moet dus ook geoefend worden met het hulpmiddel. Daarom adviseren wij een samenwerking te zoeken met een ergotherapeut. Zij hebben vaak een aantal van deze hulpmiddelen in de praktijk en de ergotherapeut heeft ervaring in het adviseren en begeleiden van patiënten met een dergelijke hulpvraag. Het consult van de ergotherapeut valt ook onder de basisverzekering.

Armverlengde aan/uittrekhulpmiddelen

Soft/glijzak

Bij kousen met een open teen wordt er door de fabrikant een aantrekhulp meegeleverd. Soms volstaat deze aantrekhulp niet en wordt er een grotere glijzak ingezet. De markt heeft hier op ingespeeld en inmiddels is er een groot assortiment glijzakken die allen hetzelfde doel hebben, de weerstand verlagen en de kous eenvoudiger over de voet en het been laten glijden. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt een dergelijke eenvoudige aantrekhulp zonder verwijzing. FysioTek heeft in samenwerking met een specialist een eigen glijzak ontwikkeld, de Easy on/off. Dit hulpmiddel kan ingezet worden bij kousen met een open en gesloten teen. Wij verstrekken onder vergoeding van de zorgverzekeraar alleen deze glijzak.

U kunt deze hulpmiddelen ook tegen een zeer voordelig tarief in grotere aantallen bij ons inkopen, informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Soft/glijzak